7 maj 2014

Sparrissäsong


Det finns många vårtecken, exempelvis i Göteborg är ett av dem att det blöta kalla övergår i ett något varmare blött... Ett annat, och roligare, sådant för en foodie är att sparrissäsongen börjar, faktiskt redan i slutet av april om vintern inte varit för hård. Då börjar Manfred's Brasserie servera sparris, specialimporterad från norra Tyskland, med egengjord hollandaisesås, tysk skinka och amandinepotatis.

Sparrisen är precis lagom kokt, hollandaisen smälter i munnen och skinkan ger ett trevligt sting med kraftiga, rökta smak.  Potatisen är inte helt motiverad - mer än mätt blir man ändå - och kanske är det därför den nuförtiden är reducerad till en halv per huvudrätt. Och åhhh, det är ljuvligt gott!


Det var en speciell helg när vi var där så blev det även en förrätt på kalixlöjrom med rökt lax, rödlök, gräddfil och blini. Säkert inget nytt, men att servera löjromen på en kall skifferplatta var mycket effektfullt, både visuellt och funktionellt - att hålla den kall. 

Det hade (kanske) kunnat bli en efterrätt också, om den hade funnits på menyn just den kvällen - Körsbärssufflé med strohrom. Tur i oturen - eftersom jag var göteborskt knökmätt efter förrätt och huvudrätt - så fanns det ingen sufflésmet just denna dag, så jag slapp välja :-) Istället ser jag fram emot ett återbesök en annan kväll!

1 kommentar:

  1. Men åh! Nästa år kommer vi på besök när det är sparrisdags! Ser ju såååå gott ut!!! Här blir det grön nyskördad sparris i kväll när vi grillar. Men mmmm så gott der ser ut med sådana där tjocka vitningar!

    Tack för ditt tips. Jag gjorde faktiskt solhälsningen flera gånger i fredags, men nu är det hög tid att jag testar det där yoga-programmet!

    Kram
    //Linda

    SvaraRadera