3 januari 2016

Julpyssel


Varje advent tänker jag att i år ska jag pyssla och fixa i lugn och ro. Och de flesta år blir det inte så - julkorten görs i all hast och postas med ordinarie porto 22:a dec, julbaket sker sporadiskt och julgodiset görs i sista stund (förvisso kan chokladgodis inte göras för lång tid i förväg). Julklapparna köps vanligtvis sista helgen före jul, och jag är tacksam varje år julafton inte infaller på en måndag för det ger mig illusionen av en "extra" helg före jul :)

Vissa år hinner jag göra egna julkort, med text, stämplar och andra dekorationer. De flesta år får julkorten ett lacksigill. Lussekatterna är lika efterlängtade varje år, varför de prioriteras och bakas redan i början av advent. Däremot har jag aldrig tidigare bakat pepparkakor, eller rättare sagt, aldrig gjort ett pepparkakshus - åtminstone inte på egen hand i vuxen ålder. Men jag har länge varit sugen på att göra ett - jag som är omåttligt förtjust i allt vad miniatyrer heter och gillar att pyssla.

Så i år, eller rättare sagt förra året, skulle det bli av. Ett recept och allehanda tips införskaffades av min goda vän Linda på bloggen Växthusliv. Degen bakades redan i mitten av december och har sedan legat och väntat i kylskåpet. Och väntat. Och väntat. Och väntat. Det som skulle bli adventspyssel övergick sedan i mellandagspyssel, och till slut blev det nyårspyssel. I morse stod huset klart!

Tips: 
 • Baka inte ut degen för tunt - dekorationer tynger och kräver en robust struktur
 • Baka ut degen direkt på bakplåtspappret och flytta inte delarna när de är utritade. (Tack Linda!!) 
 • Kontrollmät så grunden blir tillräckligt stor för huset - supertråkiga detaljer, men ändå.
 • Gör fönster och öppningar små eftersom dekorationer runt dem gör dem större. 
 • Rita ut fönster och öppningar på mallen så blir det lättare att få dem jämnt fördelade och lika stora på den utbakade husdelen - säkerställer även att det faktiskt blir fönster på alla husdelar.
 • Dekorera husdelarna innan huset monteras.
 • Gör en plan för hur varje del ska se ut innan dekorationerna sätts dit - antagligen ser det färdigt huset mer vuxet ut då ;)
 • I linje med föregående tips, säkerställ att det finns tillräckligt mycket av varje dekoration hemma innan dekorationsarbetet påbörjas - då undviks fadäser som att de röda M&Ms tog slut innan taket var färdigt...
 • Kristyr går att köpa färdig, och funkar finfint att klistra ihop huset med. Se till att träna armmusklerna först för det blir mycket klämmande på tuberna...
 • Det tar en hel dag att baka och dekorera. Låt allt torka några timmar timmar innan husväggarna monteras ihop. Låt kristyren torka ordentligt till nästa morgon innan taket läggs på - det är tungt och man vill inte att huset kollapsar under vikten.

1 kommentar:

 1. Underbara tips! Ska tänka på det där med att ha en plan för dekorationerna nästa år och inte bara göra lite random. Måste säga att hemgjord kristyr är väldigt bra – då behöver du inga armmuskler :) Dina tak ser väldigt mumsiga ut!

  Ha det fint!
  Linda

  SvaraRadera