9 oktober 2016

Recension av Fitbit Charge HR


Med risk för att verka lite efter min tid, kommer här ett inlägg om Fitbit Charge HR. Egentligen skulle inlägget ha skrivits och publicerats i vintras, som en julklappsrecension. Kanske blir det här istället ett julklappstips om efterföljaren Fitbit Charge 2 till den prylintresserade?

Kortversion av detta inlägg: Ja, det är en riktigt bra helhetslösning med aktivitetsloggning, pulsmätning och app. Troligen skulle jag köpa uppföljaren om min gick sönder.

Även om den här var en julklapp, gav maken mig lov att börja använda den direkt vid inköp i slutet av november förra året (Webhallen hade extrapris...). Således, efter att ha använt den i en månad slog jag omsorgsfullt in den i sin originalförpackning och presentpapper dagen före julafton, för att sedan öppna den igen ett dygn senare (och därmed få ett dygns avbrott i min statistik, grrr...).

Att jag alls ville ha en (annan) pulsklocka berodde på att jag förra hösten, specifikt i slutet av november när julklappsshoppingen drog igång, var trött på min Mio Fuse som ungefär varannan löprunda spikade och tappade kontakten med antingen min puls eller min telefon (ett problem som sedemera lösts på ett mycket snyggt sätt av Mio). Det jag verkligen visste att jag ville ha var en pulsklocka med ljusavläsning på handleden, samtidigt som jag varken ville ha en smart watch, eller betala det höga priset för en Apple Watch.

Ett aktivitetsarband var jag egentligen inte så intresserad av - det här med "the quantified self" har inte riktigt tilltalat mig, men så här i efterhand, oklart varför för jag är oerhört förtjust i min Fitbit Charge HR och all rolig statistik jag kan få ut om mig själv och mina vardagsvanor. Armen känns väldigt bar när min Fitbit inte sitter där... 


Vad gillar jag med Fitbit Charge HR:

 • Batteritiden. Efter 10 månaders 24/7-användning håller den ca 4 dagar med två 30-60 min löprundor, eller 5 dagar med bara en kortare löprunda. Laddningen tar ca 1,5h.
 • Tillförlitlig mätning. 
  • Stegräkning: Steglängden går att justera manuellt både för gång och löpning för att få den mer exakt. 
  • Sömnmätning: Mestadels väldigt bra. Har jag haft en natt med dålig sömn och mycket uppvaknanden syns det i nattens sömnstatistik och likaså om jag sovit som en stock hela natten. Det kan ibland vara liten avvikelse på insomnings- och uppvakningstider om jag ligger väldigt stilla innan jag somnar / efter att jag har vaknat. 
  • Aktivitetsmätning: Den känner automatiskt av aktiviteter, ex. promenad eller löpning (vilket är de aktiviteter jag gör). Dock är jag inte så intresserad av den här funktionen av orsaker som jag kommer till längre ner.
 • Utseendet. Den är smal och smäcker på ett sätt som få andra med pulsmätning på handleden var när den kom, som jämförelse är min Mio nästan dubbelt så bred. 
  • Eftersom den bygger nästan 1 cm på tjockaste stället kan den vara svår att få plats med under skjortmanschetter - själv löser jag det genom att ha manschettknappen oknäppt och vika upp den. Under vissa tajta träningströjor med lång ärm kan den vara lite knölig, men inget jag uppfattat som något direkt problem.
 • Bra app med snyggt gränssnitt. Efter uppdateringen av dashboard är det enkelt att se hur jag ligger till med dagens aktiviteter och mätetal. Hittills har jag inte haft några större problem med buggar eller liknande. Det enda som är aningen irriterande är att pulsdataöverföringen laggar lite jämfört med överföringen av antal steg, trappor, mm.
 • Intressant och rolig statistik. För att läsa mer om exakt vad den mäter hänvisar jag till Fitbits produkthemsida, se länk i början av inlägget. Mat- och dryckesvanor loggar jag inte eftersom det kräver manuell inmatning i appen snarare än automatisk loggning via armbandet.
 • Väckning genom att armbandet vibrerar vid inställd tid efter eget önskemål (tidpunkt, vilka dagar).
 • Tålig. Den går att tvätta i tvål och vatten utan problem. Silikonarbandet är väldigt tåligt. Displayen däremot är i plast och blir snabbt ganska repig, främst på sidorna - fortfarande inga problem att läsa den dock. 
 • Trevligt vibrerande och litet fyrverkeri i displayen när jag nått dagens mål om 10 000 steg.

Vad jag inte gillar med Fitbit Charge HR:

 • Det jag ogillar mest är att den saknar realtidsuppkoppling utan synkning görs i efterhand genom att öppna Fitbit-appen. Det står på hemsidan att den kan kopplas ihop med en uppsjö träningsappar, men jag är osäker på om det innebär synkning i efterhand, eller realtidsuppkoppling. Kanske har detta ändrats i Fitbit Charge 2.
  • Detta innebär att jag inte kan använda den för mina löppass med coachning efter pulszon i Adidas Train&Run (som f ö inte är en av de appar som kan kopplas ihop med Fitbit). Istället använder jag den nya Mio Fuse som Mio skickade till mig i utbyte, för mina löppass eftersom den har ett öppet gränssnitt och enkelt kan kopplas till adidasappen så jag kan få min coachning och veta när jag ligger i fel pulszon på löppasset.
  • Ja, detta innebär att jag känner mig ganska fånig som har en pulsklocka på vardera handleden när jag springer ;)
 • Att väckningsfunktionen som lanserades strax före semestern, inte går att ändra pga någon bugg (oklart om den är åtgärdad än), och följaktligen väcktes jag varje vardag under semestern kl 6.35... Nu i mitten av hösten är detta förstås ett icke-problem.

Övriga kommentarer:

 • Armbandets längd. Tyvärr fanns det ingen affär som tillät mig att testa armbandets längd, så jag fick måtta och chansa. Jag har ganska kraftiga handleder, ca 16cm i omkrets precis ovanför den lilla handledsknölen, men kan ändå ha stl small. 
  • Till vardags har jag låspiggen på näst yttersta hålet. Då sitter bandet löst, utan att uppfattas som tryckande (det blir ett svagt tryckmärke i huden) och pulsmätningen fungerar bra. 
  • För styrketräning har jag samma inställning och det fungerar bra med både hantelövningar och diverse maskinövningar i gymmet.
  • Vid löpning, för att försäkra mig om att det inte ska glida ner när jag blir varm, drar jag åt det ett snäpp, så det är två hål till godo. Då låser även "hällan" fast den överflödiga delen av armbandet eftersom hällans pigg går ner i yttersta hålet.
 • Vilopulsen mäts på ett svårförståeligt sätt, som ett snittvärde via någon algoritm. Generellt sett, men särskilt för vilopulsen fokuserar jag på trenden snarare än att se varje enskilt värde som en absolut sanning. 
 • Sist jag kollade gick inte Fitbits att koppla ihop med Apple Health. Inget jag stör mig på eftersom jag inte använder den senare.
 • Fitbit Charge HR har ingen GPS, så jag kan i appen inte se löprundans geografiska utsträckning eller höjdprofil. Heller inget som stör mig eftersom jag ändå måste ha en workaround med annan pulsklocka och får detta via adidasappen. 

Slutsats

Om jag skulle välja en ny aktivitetsklocka idag, vad skulle jag välja? Utan att ha gjort en omfattande studie av marknaden, skulle jag antagligen välja Fitbit Charge 2 just för allt jag gillar med min befintliga, samtidigt som den har nya funktioner som GPS, och för att jag huvudsakligen vill ha ett aktivitetsarmband, inte en smart watch - jag gillar fortfarande att ha en klassisk klocka för att se tiden... Dessutom är de nya så fina och kommer med utbytbara armband osv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar