24 april 2014

R.I.P. Götaverken?


Idag är en sorglig dag. Götavarvets ägare meddelar att varvet ska läggas ner. Det är sista varvet vi har kvar i stan, från ett varv i varje vik längs hela Norra Älvstranden ända ut till Arendal finns snart inget kvar. Vad jag har kunnat se på alla joggingturer längs älven är det nästan alltid något fartyg på varvet - i torrdockan eller längs kajen. Lade jag inte upp ett foto för en liten tid sen med hela tre fartyg hos varvet, samtidigt?


Det är alltid sorgligt när något med lång tradition går i graven, även om det naturligtvis kommer nya företag och nya branscher som får ett uppsving. Däremot är det väl tveksamt om det kommer en ny verksamhet som bidrar till samma karakteristiska skyline som varvet har gjort. Många är säkert glada för om varvet läggs ner frigörs mark som kan användas till mer kontor och bostäder i citynära läge. Min kollega exempelvis som sa häromdagen att det enda som störde utsikten över älven var torrdockan... Men det finns fortfarande ett litet hopp, om det går att hitta en köpare - någon som känner sig manad?


Och kanske är det dags för en nystart även i den lilla världen - jag blir arg och ledsen nästan varje gång jag springer längs älven och ser hur den fina vattenkontakten förstörs genom stora spårvagnsbyggen precis längs med vattnet. Det hindrar en fri rörlighet i det som kunde bli ett vackert grön- och promenadområde - hur tänkte stadsplanerarna egentlige här? Efter alla renoveringarna hemma - någon vecka till innan hallen är helt klar - är bostaden redo för eventuell försäljning när något fint objekt dyker upp. Kanske är det till och med dags att fundera på en flytt från (inner)stan?

Och till sist, några favoritbilder på varvet ... en epok går i graven.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar