13 oktober 2014

Höstskörd


Det är redan en bit in i oktober, och ett vanligt år hade balkongodlingarna varit till ända nu. Dock har detta varit ett ovanligt år, inte minst vädermässigt, så det är egentligen föga förvånande att odlingarna fortfarande bär frukt, och att skördetiden är långt ifrån över. På bilden ovan tronar helgens skörd av tigerplommontomater och diverse chilifrukter (Anaheim, Lindas chili, Early Long Slim, Bhut Jolokia, Peter Pepper, Trinidad Moruga Scorpion).


Tomater har vi inte köpt sen slutet av juli, och att döma av tomatplantorna så har vi ytterligare någon eller några veckors skörd kvar om temperaturen håller sig som hittills. Alla makens chiliplantor har fått mogen frukt, och uppvisar fortfarande en imponerande färgprakt med gula, orange, röda och vita frukter. Citronträdets frukter är fortfarande vackert, men smått frustrerande, gröna efter att ha suttit där hela våren och sommaren, dock mycket större frukter nu och t o m smultronen växer fortfarande.


Något som verkligen överraskade var när fikonträdet började få konstiga utväxter i klykorna mellan blad och gren i slutet av sommaren. Det tog några veckor innan maken hojtade "det är ju fikon som växer där". Och visst hade han rätt - små, gröna och synnerligen söta, men ändå omisskännligen fikon. Nu har de blivit lite större, men har ändå en bit kvar till storleken och färgen på de som finns att köpa i affären.

Nu hoppas jag att jag hinner plantera om fikonträdet i en vinterbonad kruka innan temperaturen sjunker alltför lågt, såg att redan denna vecka ska det gå ner mot 5-6 grader nattetid. Citronträdet har redan börjat bo inomhus vissa nätter för att långsamt vänja sig vid inomhusklimatet - skam den som ger sig, i år ska jag göra allt för att lyckas övervintra det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar