21 oktober 2014

Hur tätt kan man sitta i en soffa?

Att det finns större och mindre skillnader mellan olika kulturer vet förstås alla, och det jag skriver om här är inget nytt, men medan företagslitteraturen ofta fokuserar på hälsnings- och mötesetikett i olika kulturer och dagspressen fokuserar på integration och religion, handlar mitt exempel om mer vardagliga saker.

Vi hade goda vänner från Tyskland på besök i somras, där han är tysk och hon är spanjorska. Det var sista helgen på fotbolls-VM och vi hade även bjudit hem ett annat gemensamt vänpar för att titta på finalen tillsammans. Kvällen innan hade vi sett semifinalen bara vi fyra ihop, och då "klämt" ihop oss alla fyra i vår 2,5-sitssoffa som teoretiskt skulle kunna rymma fem normalbyggda vuxna, men då får någon sitta på skarven mellan plymåerna i mitten.

När vi ätit färdigt och skulle sätta oss att titta på finalen, började maken och jag samt det andra svenska paret att snegla på soffan och fåtöljerna i rummet. Maken skickades snabbt att hämta in två fåtöljer från en annat rum, och vi slog oss ner - våra tyska vänner i ena halvan av soffan, en av de svenska vännerna i den andra, och vi tre övriga i varsin fåtölj. 

De tyska vännerna fnissade och tittade frågande på oss, eller ja, mannen har pluggat i Sverige och är van vid svenskar och våra (o)vanor, men hans spanska hustru såg (med rätta) mycket frågande ut. Så vi var tvungna att förklara: Det går helt enkelt inte att sitta fyra vuxna svenskar i soffan - det blir för trångt för att vara bekvämt för den svenska personlighetens krav på "behagligt avstånd till sin nästa".

Och när jag tänker tillbaka har det nog faktiskt aldrig suttit mer än tre vuxna svenskar i den soffan, ett par i ena halvan och en person i den andra. Att vi ändå satt fyra vuxna i soffan dagen innan berodde naturligtvis på att två av dem inte var svenskar... Så, hur internationella vi än anser oss vara, finns det vissa oskrivna regler vi ogärna tummar på, som till exempel att sitta axel mot axel med icke-familjemedlemmar i en soffa :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar