16 mars 2015

Tvåsamhet


.... eller alla god ting är... två?

Ofta sägs det att talet tre går igen i naturen, men för löparutrustning skulle jag vilja säga att det är tvåsamhet för nästan hela slanten:

  • Hur många långärmade mellanlagertröjor behövs? Två mellantjocka och två tunnare, ofta kan jag springa i dem två gånger innan de måste tvättas.
  • Hur många långärmade t-shirts behövs? Två! Om det är så kallt att jag måste ha långärmad t-shirt, tjockt mellanlager och tjock vinterlöpjacka, blir det sällan mer än två pass i veckan, vilket passar med tvättschemat.
  • Hur många löparbyxor av varje sort (längd och värme) behövs? Två av tre (två par knälånga, två par hellånga och två par varma hellånga för vintern) eftersom jag ofta kan använda ett par två gånger innan de behöver tvättas och då räcker det med två om jag tvättar löparkläderna en gång i veckan. 
  • Hur många löparkjolar / -klänningar behövs? Två av varje sort eftersom de används när det är varmt ute => endast en löprunda per plagg.
  • Hur många vantar behövs? Två för låga plusgrader (och ett par för minusgrader).
  • Hur många skor behövs av varje sort (dämpade med drop, dämpade med nolldrop, vinterskor) ? Två, utom av de extrema (dubbar respektive odämpade), för att kunna variera och slippa få ont i fötterna, exempelvis vid löpturer två dagar i rad. Observera dock att regeln om tvåsamhet ej gäller för följdfrågan "hur många sorter behövs?".

              
Och för att regeln verkligen ska anses vara en regel behövs också undantag:

  • T-shirts och sport-BH: Multipla! En för varje pass, och olika varianter för varma dagar, svalare dagar och supervarma dagar.
  • Löparjackor: Tre. En för sommaren, en för höst/vår och en för vinter. Höst/vår- och vinterjackorna dubblerar som cykeljackor.
  • Mössor: Tre. Två favoriter och en extra.

Och slutligen ett bevis för att det behövs många skor: Dagens oplanerade springtur gick galant, trots att det både igår och idag var rundor på drygt 50 minuter, men två olika skor (Asics Super Gel J33 med iläggssulor igår och Merrell Bare Access Trail GTX idag). Varken ont i fötterna eller benen när jag kom hem igen, bara sådär behagligt trött som man blir av fysisk ansträngning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar