22 februari 2014

Första sådderna

För några veckor sen tog vi en tur till Plantagen, och kom hem med pluggbox och ny växtlampa... Februari, har jag lärt mig, är rätt månad att så tomater, och chilli ska egentligen sås i december, eller åtminstone januari. Nu är det ju inte jag som står för hemmets gröna fingrar, men maken har faktiskt blivit riktigt duktig på att så och odla. 

Bänken som stod ute på balkongen i somras står nu inomhus med både en övervintrande chilliväxt, ett minidrivhus och en pluggbox. Allt rikligt belyst med två växtlampor med olika ljusfrekvens. Vår tomatsådd är blygsam, men inkluderar gröna cocktailtomater, sådda på frön från tomater vi åt i höstas, och gula cocktailtomater av den sort vi haft i flera år och som passar så bra till diverse mexikanskinspirerade salsor. 


Fröna för de gröna tomaterna har tagit sig över förväntan, och sex små plantor växer så det knakar. De gula tomaterna verkar dock lite mer tveksamma, och bara ett frö har grott hittills. Det är förvisso goda stunder än, men jag hoppas det kommer några fler plantor så det kan bli en fin skörd framåt sensommaren.


Pluggboxen är redan full av små gröna skott, och det börjar bli dags för första gallringen. Här gror allehanda chillifrön: "Red bitch" från Linda på Växthusliv, Hot Lemon, Long Slim Early Jalapeno och Padrones. De senare har inte kommit upp än, men är gröna, milda och perfekta som tillbehör till en god kötträtt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar