1 september 2014

Triss i äpple


Förra helgen fick vi en stor låda fina kivikäpplen, Discovery och Alice, levererade av makens föräldrar. De åker alltid till Kivik på hösten och tar med sig en låda till oss och en låda till makens bror. Vi har själva tänkt åka dit många gånger, men på något sätt räcker inte helgerna under äppelsäsongen till. Och det ser inte ut att bli någon skillnad i år... hur blev helgerna så uppbokade?

Hela veckan längtade jag efter att göra den goda amerikanska äppelpajen med kanderad ingefära och calvados. Förberedelserna började på fredagskvällen med pajdegen och sen följde någon timmas skalande, urkärnande och skivande på lördagsförmiddagen. 


För att inte riskera att de fina äpplena skulle förgås, gjorde vi äppelmos och äppeljuice på resten igår. Nästan 2 liter äpplemos och kanske en halvliter juice. Med den stora sötman i äpplena är de nära nog idealiska för mos och juice. Moset är fördelat i fem burkar och infryst, i väntan på att användas i exempelvis glass, eller de små goda hemgjorda äppelmunkarna jag testade för ett par år sen... 


Apropå juice, det är roligt att den hyfsat stora råsaftcentrifugen kommer till användning åtminstone en gång per år ;) Även om vi har nästan alla onödiga köksmaskiner som finns, så köpte vi den egentligen inte till oss själva. Den var en present till en god vän, som har nästan allt. Dessvärre kom vi, kroniskt sena, strax efter några andra gäster som, till allas stora förvåning, också hade med sig en råsaftcentrifug i present... vilka var oddsen för det i början av 2000-talet???

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar