1 januari 2015

Dagen efter

Få dagar inbjuder lika mycket till att göra absolut ingenting som nyårsdagen. Häromdagen kom en uppdatering av pizza-online-appen, med hänvisning till att deras mest intensiva dag stod runt hörnet, nyårsdagen. Även om vi inte ätit pizza idag, utan njutit av rester från gårdagen och mammas hemgravade lax från julen, har resten av dagen gått i dundagens tecken: Sovmorgon, total avsaknad av träning och sjukgymnastik, lång séjour i soffan framför TV:n. 

Två undantag har dock gjorts från dundagens grundprinciper: Maken har satt årets första fröer och jag har målat ännu en omgång (kanske den sista) fönsterbänkar. Planteringarna inkluderar en hel pluggbox padrones - om alla 49 (!!) fröerna tar sig har vi vårens och sommarens gå-bort-presenter ordnade... samt en liten drivbänkslåda med italienska blodapelsinfrön, frön från gul kiwi och några chilisorter (Carolina Reaper, Golden Dagger, Long Slim Jalapeno och Black Scorpion Toungue). Tomatsådden får vänta ytterligare någon månad.

Några enkla lärdomar från igår, varav vissa helt uppenbart tål att upprepas igen:

  • Hur utspädda med potatis jordärtskocksrätten än är, så blir man konstig i magen av dem.
  • För att få oxfilén lagom stekt i Beef Wellington, förgrädda köttbiten till 40-45 graders innertemperatur, ta ut, låt stektermometern sitta kvar i köttbiten, klä in i smördeg tillsammans med svamp och dijonsenap, och grädda färdigt till 55 grader innertemperatur (blodig). För att minska problemet med att köttsaften blöter upp smördegen, testa att pensla hela smördegen med uppvispad äggvita innan köttet och övriga ingredienser läggs på. 
  • Det är alltid en fördel att läsa hela receptet, även om jag skrivit det själv och tror jag kommer ihåg vad som står i det. Gäller särskilt rundeln av bakplåtspapper i botten av formen för moelleux au chocolat. Om detta ändå inte görs, men ex. kanterna klätts med bakplåtspapper, låt formarna stå en längre tid, 15-20 min, efter gräddningen, lossa bakelserna försiktigt med en bordskniv och håll tummarna att allt går bra.

Nyckelbenet är bättre idag, men jag har heller inte gjort något ansträngande, och dessutom särbehandlat armen så den haft stöd av kuddar, bord, etc. större delen av dagen. Kanske ska jag testa nyckelbenets status imorgon på en promenad, där armen får hänga utan stöd, vilket är den mest smärtframkallande av vardagsrörelserna. Oavsett blir det sjukgymnastik, och kanske ett corepass hemma. Löpningen får vänta någon dag eller så, eftersom jag har en lätt infektion i kroppen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar