22 juli 2014

MonstertomaterHar jag skrivit om årets monstertomater? Ända sen vi flyttade in här har vi odlat cocktailtomater på balkongen. Första åren köpte vi fröer i en vanlig livsmedelsaffär och hittade så småningom en sort med gula tomater i behändig storlek, både vad gäller plantorna och frukterna. När maken började odla chili gjorde han det genom att ta fröer från chilifrukter inköpta i samma livsmedelsaffär. Det gick alldeles utmärkt att torka fröerna i kaffefilter och spara till kommande odlingssäsong. Så varför inte göra detsamma med tomater?

Sagt och gjort, i höstas hittade vi fina, grön-rödrandiga mellanstora (större än cocktailtomater, men mindre än "vanliga" röda) tomater i affären och bestämde oss för att torka några fröer och sen plantera. I vintras åkte de ned i pluggboxen och till vår förvåning och glädje tog sig alla fröna.... och sen planterades de ut i krukor i slutet april/början av maj. Fint tänkte vi, nu klarar de sig bra, och vi såg fram emot att skörda framåt sensommaren.

Det gick ett par veckor och plantorna växte fint. Ytterligare ett par veckor och de såg ut att vara fullvuxna. Några veckor till och det gick inte att blunda längre för det faktum att de fortfarande växte och behövde omplantering till ännu större krukor... Då hade de också börjat få frukter och behövde stadgas upp med något mer rejält än de bambupinnar som brukat funka fint för de gula tomaterna.

Senare har jag konstaterat att sorten heter Tigerplommon, och den gör verkligen skäl för sitt namn. Plantorna är drygt 1,5 m höga och frukterna är stora och randiga. Vi har precis börjat skörda de första, och ser fram emot daglig skörd kommande veckor. 

I efterhand hade det förstås varit klokt att läsa på om sorten på nätet innan vi planterade fröna, men då hade vi kanske inte provat den, och gått miste om en ny och trevlig bekantskap. Nästa år kanske vi dock inte planterar fullt så många frön av den....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar