1 oktober 2013

Shipspotting, 2a försöket


Idag var det äntligen dags - jag skulle åka med på båtturen ut till Skandiahamnen för att titta på Triple-E-fartyget Majestic Maersk, systerfartyg till McKinney-Möller Maersk som var här för någon månad sen. Att säga att det är stort är ett understatement. Däremot ingav fartyget varken samma avskräckande eller respektingivande känsla som Wilhelmsens Tombarra gjorde när jag var med om dess dop för... ja det måste vara sju år sen nu. Lite konstigt eftersom Majestic Maersk är ungefär dubbelt så lång och dubbelt så bred som Tombarra.


Att Majestic Maersk verkar mycket mer tillgängligt beror nog på att containerfartyg och car carriers har helt olika design. Ett containerfartyg är brett och med öppet däck så en stor del av lasten är synlig. En car carrier är raka motsatsen, smal och hög med alla däck täckta - i moderna fordon är det elektroniken som lider mest av en hög salthalt / saltvatten. Det bidrar säkert också till skillnaden i intryck att jag faktiskt fick gå ombord på Tombarra och se det inifrån, samt gå i trappor uppför alla 12 däck till bryggan. 


Det var en salig blandning av olika människor med på båtturen - barnfamiljer, studentgäng, pensionärer, par, fotofantaster, shipspotters, mm. Vädret var riktigt bra, ingen sjö att tala om och en solnedgång som verkligen inte gick av för hackor! Det var verkligen imponerande att arrangören Göteborgs Hamn ordnat både båttur och sådant perfekt väder ;-)


När vi vände och gick tillbaka in hade solen gått ned och det var mycket, mycket kallt. Men jag är väldigt nöjd och glad över att ha kommit iväg på en så trevlig kvällsutflykt. Det blev många fina bilder i motljus med kranar och fartyget i bakgrunden. Om maken hjälper mig snygga till dem och få in dem i datorn så blir det kanske ett blogginlägg till på samma tema.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar