31 oktober 2013

Balkonghöst


Med allt renoveringsarbete och därmed förvaring av allehanda hall- och badrumsskåp i köket, har jag knappt noterat förändringarna hos våra träd på köksbalkongen. De var sommarfina väldigt länge, och en chiliplanta (julfrön från Linda) som maken planterade i den ena trädkrukan, bar frukt långt in i oktober. Men nu ser chiliplantan avgjort vissen ut och det gröna trädets blad har övergått i både gult och orange för att nu börja falla ner. 

Träden är små aplar, det ena med gröna löv och (tror jag) vita och rosa blommor medan det andra har röda löv och rosa blommor. Det röda har burit frukt i form av små, små miniäpplen. En tanke var att försöka göra gélé på dem, men det får vänta till en höst utan renoveringar. Huvudsyftet med träden är dekoration och att det kändes så annorlunda med balkongträd - själva tanken att plantera träd i kruka istället för på friland och ställa dem på en balkong. 

På den andra balkongen lever fortfarande tomaterna. Några frukter finns kvar, men huruvida de kommer mogna är oklart. Så snart andan faller på (läs: när juldekorationerna ska sättas upp) ska vi riva ner tomatplantorna så båda balkongerna är färdiga för vintern och nya planteringar nästa vår. 

Maken föreslog en "jul-en" på köksbalkongen, något vi brukade ha för många år sen, fast då i form av en liten en som kunde stå på ett bord inomhus. Direkt såg jag för mitt inre hur skulle en riktigt stor en och dekorera med belysning mm. När jag sa det undrade maken hur jag hade tänkt att belysningen skulle sättas eftersom de ljusslingorna är ganska långa... Det stod snart klart för oss att dimensionen på enarna skiljde sig drastiskt - där jag tänkte mig en meterhög eller mer tänkte han sig fortfarande en i bordsstorlek...

1 kommentar:

  1. Klart att ni ska ha en STOR julen - supersnyggt ju :) Jag hade alltid en julen förr i tiden - kanske borda återinföra den traditionen!

    Här är länken till spinnmedlet: http://www.wexthuset.com/ohyra-skadegorare/bekampningsredskap/spidermite-control-mot-spinn-p1

    Kram
    //Linda

    SvaraRadera