15 december 2013

Tredje advent


Den här veckan har det varit mindre gym- och löpträning och mer mat, närmare bestämt belgisk mat, dryck och choklad, dvs. träning av de andra magmusklerna :-) Trots att jag gillar att ta med springskorna på resor fick de stanna hemma den här gången - maken la in sitt veto. Dessutom är vädret i Bryssel så här års ungefär som hemma - soligt och härligt, eller råkallt, regnigt och blåsigt. Vi hade tur! 

Många verkar tycka att Bryssel är så tråkigt med en massa EU-byråkrater och trist väder, men för den som gillar mat och öl är Bryssel (och Belgien) ett drömresmål! En av mina belgiska kollegor berättade första gången vi åt ute tillsammans att det finns nio (!!) nivåer för att beskriva hur man vill få sitt kött stekt. Det börjar med rått och kallt inuti, går vidare med rått och varmt inuti, och slutar sex nivåer senare med genomstekt. Och vad använder vi i Sverige: Blodig, rosa och genomstekt?

Så, maten är viktig i Belgien, liksom drycken. Så många klosteröl med månghundraåriga vanor finns väl inte någon annanstans? Kan man rentav säga att klosterölet har sitt ursprung i Belgien? Även om klosteröl inte är min absoluta favorit, smakar det väldigt gott när det är lite småkyligt ute och man sitter inne på ett stojigt och glatt ölcafé och ser alla julhandlare gå förbi utanför.


Och naturligtvis, chokladen: Ahhh, ljuvligt! Så många duktiga chocolatiers var man än går! Ett litet smultronställe är Maison Renardy, som ligger på ett av de mest oväntade ställena, mitt i en av de afrikanskdominerade stadsdelarna. Tydligen har de legat där sen 1912. Deras varma choklad är den bästa jag smakat! Inte minsta tillstymmelse till skiktning där chokladen faller till botten. Finns i fyra kakaohalter med kakaobönans ursprung angivet. Och deras ganacher kan mäta sig med de absolut bästa!

Men, imorgon är det måndag, och sista veckan med TRX-pass före jul. Har bokat in mig på två stycken, återstår att se om jag går på båda eller bara på det ena. Med det höstlika vädret och milda temperaturerna kanske det blir ett springpass utomhus också / istället?

1 kommentar:

  1. I går morse vaknade jag ur en mardröm där mamma och pappa tillverkade berg med choklad. Aj så ont i magen jag hade när jag vaknade. Men det där ser ändå rätt gott ut ;)

    Kram
    //Linda

    SvaraRadera