30 december 2013

Snabbmat och långkok

Vad hände med grönkålsspadet som blev över från grönkålskoket för en tid sen? Jo det blev en annan snabbmatsfavorit: Löksoppa gratinerad i ugn. Denna gång provade vi att ha hälften purjolök och hälften lök, vilket funkade alldeles utmärkt. Grönkålsspadet från grönkålskoket för några veckor sen fick utgöra stommen tillsammans med en skvätt vitt vin. Soppan toppades sen med ugnsrostat bröd skuret i tärningar, smulad bacon och en smakrik ost. 5 minuter på grillvärme i ugnen och sen var allt klart. Kanske 30 minuter totalt från start till dukat bord.

Helgens matlagning har inte direkt varit snabbmat - variant på gulasch respektive köttfärspaj - men liksom det är trevligt att hinna träna ordentligt när man är ledig är det trevligt att kunna spendera tid i köket och laga god mat. För att inte tala om de trevliga lunchlådorna det blir. Ibland kan jag nästan tycka att det roligaste med att laga god mat är att det blir så goda rester över att äta dagen efter...

Gulaschen gjordes på fransyska (inte riktigt det som brukar ingå i gulasch, men när kilopriset var detsamma som på högreven, så tja, varför inte?), vilket för mig alltid varit ett mört kött med kanske 1 timmas koktid, men de senaste åren har jag fått lägga på 1h per år för att få köttet att falla sönder. 

Gårdagens variation, som utöver fransyska innehöll rotselleri, några potatisar, lök, vitlök, krossade tomater, tomatpuré, hemodlad chili och citron, rödvin, buljong, surkål och fräst paprika fick koka i tre timmar (!!) innan köttet nått rätt stadium av sönderfall. Men den som väntar på något gott... och gott blev det :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar