5 augusti 2014

Sommarskörd


Odlandet har gått över förväntan i år och hittills har vi skördat tomater (Tigerplommon), jordgubbar, smultron, sockerärtor och Trinidad Moruga Scorpion (chili). Medan jag med spänning ser fram emot de gula cocktailtomaterna och de mildare chilisorterna Padrones och Anaheim, är maken mer förväntansfull angående Peter Pepper, Long Slim Early Jalapeno, Bhut Jolokia (gul), Chinese Golden Dagger, "Red Bitch" och Carolina Reaper.

Lite förvånande har jordgubbarna inte blommat om, så antagligen minns jag fel med flera blomningar per år. De nya blommor som dök upp bland jordgubbsplantorna var förra årets smultronplantor som vi trodde hade dött... Efter förra sommarens fiasko då larver åt upp alla jordgubbs- och smultronbladen har mycket tid i år ägnats åt att metodiskt avsyna bladens undersida på jakt efter gröna larver, ca 2 cm långa. Naturligtvis inte lika obehagligt som att leta mördarsniglar, men ändå...


Årets största utmaning vad gäller balkongodlingarna har annars varit att se till att de inte torkat ut i värmen och solskenet. Vattning, vattning och vattning har stått på schemat, helst både morgon och kväll. Maken gav till slut upp och köpte en mycket större vattenkanna. Vi har också haft god hjälp av Oasis bevattningssystem, som fungerat över förväntan. 

Med lite tur kan vi fortsätta skörda långt in i september och fortsätter det vara soligt borde de flesta chiliplantornas frukter hinna mogna. Och vem vet, kanske är det inte för sent än för en andra jordgubbsblommning?

1 kommentar:

  1. Vilken härlig skörd. Jag ska försöka skörda ärter i kväll och äta till en fettuccine alfredo. Här kommer receptet till tomatsoppa: http://www.grepstad.se/soppor.html

    Kram
    //Linda

    SvaraRadera