3 augusti 2014

Melanzane: Första försöket


Den italienska delin gör en så god vegetarisk gratin, Melanzane, och eftersom den mestadels tycks består av aubergine, tomatsås, mozzarella, basilika och parmesan.... tja, hur svårt kan det vara?

Häromdagen var det dags att testa teorin och här följer principskissen, lagom till 4 hungriga personer som tillbehör, ex. istället för potatis/ris/pasta. På bilden ovan till grillad korv, grillad och fylld portobello, mexikansk kålsallad, hemodlade tomater och egeninlagd gurka.

1 aubergine
1 lök
vitlöksklyftor, antal efter tycke och smak
2 burkar krossade tomater
en skvätt vin
lite god buljong
250 g mozzarella
parmesan
basilika
dragon
oregano
olivolja
salt och peppar

Hacka lök och vitlök, fräs i lite olja och tillsätt tomaterna. Krydda med basilika, dragon, oregano, salt och peppar och låt koka ihop så den mesta vätskan försvinner. Detta tar betydligt längre tid än att grilla auberginen... Smaka av och krydda mer vid behov. Ett förslag är att ha i vin och buljong för att få mer substans i tomatsåsen - det kommer jag att testa nästa gång.

Skiva auberginen, droppa olivolja och krydda med salt och peppar på båda sidorna. Lägg skivorna på ett galler över ugnseldfastform och grilla i ugnen (ex. 200 grader, varmluftsgrill) tills de fått fin färg. Skiva under tiden mozzarellan och riv parmesanen.

Täck botten av en lagom stor form med tomatsås, varva aubergineskivor, mozzarella och tomatsås. Avsluta med ett lager tomatsås och riven parmesan på toppen. Gratinera i ugn, 180-200 grader varmluftsugn tills det verkar färdigt, kanske 15-20 minuter. Dekorera med några blad färsk basilika och servera!

Förslag på variationer: 
  • Squash istället för aubergine (vi fick några fina, närodlade från Linda på Växthusliv, som kanske skulle passa bra).
  • Färska tomater, ex. skållade, hackade och ev. urkärnade, istället för tomater på burk. Passar för den som fått en fin och riklig tomatskörd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar